Geschiedenis

In 1901, direct na de eeuwwisseling, besloten een paar schaatsminnende Grootebroekers tot de oprichting van een ijsclub met het doel het organiseren van schaatswedstrijden, dorpentochten, etc.

Maar ook gingen sommige leden van de ijsclub de straat op om zout te strooien op de wegen die door sneeuwval of ijzel onbegaanbaar waren geworden. De vergoeding hiervoor varieerde van vijf cent tot een kwartje. Bekende namen uit die eerste jaren waren: Nieuwboer (secretaris), Potter, Eeken, omroeper Kok, Desaunois, Windt en Visser.

In de jaren 1938-1939 heeft men nog geprobeerd een samenwerkingsverband aan te gaan met Lutjebroek. Maar de toen nog bestaande rivaliteit tussen de beide dorpen verhinderde dat.

Wel is het gelukt om in de jaren zestig een gezamenlijke wielerronde te organiseren.

Samen met de Streker Atletiek Vereniging is in de jaren tachtig een halve marathon georganiseerd.

In de afgelopen eeuw zijn er veel jaren geweest dat koning Winter regeerde.

Ondanks tegenwoordig mildere winters voorziet ijsclub met zijn activiteiten nog steeds in een behoefte. Met dorpentochten, schoolwedstrijden en de bustochten naar de kunstijsbanen. In 2006 besloten IJsclub Grootebroek en Skeelerclub Bovenkarspel samen te gaan in IJs- en Skeelerclub Grootebroek om de inwoners een nog groter aanbod aan activiteiten te kunnen bieden. Na enkele jaren werd deze samenwerking weer opgeheven.

historie